Tánczos Krisztina: Az Esterházyak tündérbirodalma

Írta: Szabolcs Vezér Web Mester on . Beküldve: Főoldal

Tánczos Krisztina: Az Esterházyak tündérbirodalma

 

Az Esterházy Alapítvány 2 napos szakmai tanulmányutat és továbbképzést hirdetett 2016. október közepén a kreatív történelmi verseny felkészítő tanárainak Ausztriába. Megismerhettük a cégcsoport tevékenységét: az erdőgazdálkodás, a szabadidős létesítmények, a borászat és a turizmus-kultúra területén tervezett és megvalósított projektjeiket. Az elmúlt évben 400 ezer látogatója volt a kőfejtő, a kastély és a vár kiállításainak és kulturális programjainak.

Az október 12-13-i ausztriai úton a résztvevő tanárok idegenvezető segítségével meglátogatták Fraknó várát és a kismartoni Esterházy-kastélyt. Ezt követően az alapítvány képviselői ismertették a verseny három fordulójának témaköreit: az online feladatsorhoz kapcsolódó szakirodalmi forrásokat, az esszé követelményeit, a kreatív videó és a szóbeli prezentáció jellemzőit. Újdonságként említették, hogy a fantáziavilág megjelenését, a drámás gyakorlatokat, a modern technikai eszközhasználatot is várják a diákoktól. A hercegnők szerelmi élete és házassága, a hercegek politikai befolyása is témája lehet az elkészülő írásműveknek.

A fraknói várban a kapuőrző krokodil legendájával ismerkedhettünk meg, aki őrzi a bejáratot, hogy senki ne támadhassa meg a létesítményt. A gyűjtemény gazdagságát jelzi, hogy a törökverő Esterházyaktól a 19. századi hercegi ereklyékig találhatók itt tárgyak. A kiállítás létrehozói igyekeztek érdekessé tenni a mai fiatalok számára is a látottakat, audiovizuális eszközökkel, származástörténettel. Érdekességként említette a tárlatvezető, hogy Pál herceg 300 méter vásznat rendelt, hogy megfestesse az ősöket – vajon hányan lehettek?

A török anyagban látható az egyik legnagyobb sátor, amit őriznek Európában, s ami a régmúlt időket idézi a látogatók számára. A művészeti csodakamrák voltak a mai múzeumok ősei, a 17. századi üvegszekrények rejtik az értékes kincseket. Fegyvergyűjteménye a legnagyobb magángyűjtemény a világon, konyhájukban naponta 200 kenyeret sütöttek, s az udvari kútnál kipróbálhattuk egy pohár víz leérkezését a mélybe.

A kismartoni kastélyban megismerhettük a Haydn emlékeket, a Búcsúszimfónia keletkezéstörténetét, a díszterem mitológiai freskóit. A „Kastély fénypontjai” címmel láthatók a legjelentősebb kincsek: a 207 darabos porcelángyűjtemény, az aranyozott konzolasztal, a 600 kg összsúlyú ezüst étkészlet, melyet a hercegek egy-egy utazás alkalmával is magukkal vittek. Micsoda logisztikai kihívást jelentett ez a múltban! A hercegnői lakosztályok is rejtettek titkokat: a toronyszobát, ahonnan észrevétlenül lehetett látni a kápolnát, a toalettszobát, ahol öltözködtek, s 2 éves kortól viselték a fűzőt, az íróasztalt, ahol a levelek születtek.

A szakmai tanulmányút nem titkolt célja volt a versenyfelkészítésen kívül az is, hogy a magyarországi iskolák tanulói is megismerhessék történelmünk ezen nevezetességeit, hiszen  az osztály- és tanulmányi kirándulások lehetséges helyszíneit mutatták be az alapítvány munkatársai. Jó volt látni, hogy milyen lelkesen és felelősséggel őrzik a hagyatékot, hogy átadhassák a következő nemzedékeknek.